TLAXCALA تلاكسكالا Τλαξκάλα Тлакскала la red internacional de traductores por la diversidad lingüística le réseau international des traducteurs pour la diversité linguistique the international network of translators for linguistic diversity الشبكة العالمية للمترجمين من اجل التنويع اللغوي das internationale Übersetzernetzwerk für sprachliche Vielfalt a rede internacional de tradutores pela diversidade linguística la rete internazionale di traduttori per la diversità linguistica la xarxa internacional dels traductors per a la diversitat lingüística översättarnas internationella nätverk för språklig mångfald شبکه بین المللی مترجمین خواهان حفظ تنوع گویش το διεθνής δίκτυο των μεταφραστών για τη γλωσσική ποικιλία международная сеть переводчиков языкового разнообразия Aẓeḍḍa n yemsuqqlen i lmend n uṭṭuqqet n yilsawen dilsel çeşitlilik için uluslararası çevirmen ağı

 13/07/2020 Tlaxcala, the international network of translators for linguistic diversity Tlaxcala's Manifesto  
English  
 AFRICA 
AFRICA / Entrevista al 'faraó català' Mohamed Ali: "Tinc por que l'entorn d'Al-Sissi enviï un sicari a matar-me"
Date of publication at Tlaxcala: 30/10/2019
Translations available: Español  Français  English 

Entrevista al 'faraó català' Mohamed Ali: "Tinc por que l'entorn d'Al-Sissi enviï un sicari a matar-me"

Cristina Mas
Ricard González Samaranch ريكارد غونزاليس سمرانش


 

El constructor que ha revelat la corrupció a l'exèrcit egipci viu amenaçat de mort a Barcelona

Mohamed Ali, a la redacció de l'ARA. / RUTH MARIGOT

Mohamed Ali (el Caire, 1974) és un constructor que s'ha passat 15 anys erigint palaus i hotels de luxe per a la cúpula militar d'Egipte. L'agost passat va decidir exiliar-se a Barcelona i denunciar la corrupció del règim del mariscal Abdel Fatah Al-Sissi, del qual ell mateix s'havia beneficiat durant anys, en una sèrie de vídeos que es van fer virals. La denúncia que els militars viuen en l'opulència malbaratant milions de les arques públiques en un país on un terç de la població és pobra va desencadenar una inèdita onada d'indignació a Egipte. Vuit anys després de la revolució de la plaça Tahrir, que va acabar amb tres dècades de dictadura de Hosni Mubarak, els passats 20 i 27 de setembre milers d'egipcis van tornar a sortir als carrers del Caire i altres ciutats del país, seguint la crida que Mohamed Ali havia llançat a través de Facebook des de Catalunya. Per això li diuen el faraó català. El desafiament al règim va acabar amb una repressió generalitzada: uns 4.300 detinguts. El constructor, que també és actor, assegura que tem per la seva vida. Explica els seus motius a l'ARA, en la primera entrevista publicada per un mitjà espanyol.

Després de treballar 15 anys per a l'exèrcit, ¿per què va es va decidir a denunciar la corrupció de la cúpula militar a Egipte?

Quan Abdel Fattah al-Sissi va ser nomenat ministre de Defensa em van encarregar construir-li un palau. Era el 2012 i als carrers hi començava a haver tensions fortes [entre islamistes i laics], i em va sobtar molt que amb aquella situació tan crítica per al país ell s'interessés pels detalls de l'obra. Ell mateix hi estava a sobre i la seva dona i els seus fills es dedicaven a malgastar el diner públic demanant tota mena de luxes. Parlem d'un palau de quatre plantes, amb 600 metres quadrats cadascuna i una cuina que semblava la d'un hotel de luxe, amb vuit ales privades amb suites i una zona infantil amb piscina. Ens transmetien els desitjos de cadascun dels membres de la família d'Al-Sissi a través d'una arquitecta, que era qui escollia també els proveïdors, als quals havíem de pagar per sobre del preu del mercat. En total el palau va costar llavors uns sis milions d'euros.

Com funciona l'entramat de corrupció?

L'assignació de les obres es fa a dit, sense concurs públic: "Tu, fes-me un palau". No hi ha contractes ni signatures: t'ho paguen tot en mà, i aproximadament la meitat en negre. Un arquitecte militar està a càrrec de cadascun dels complexos residencials i cadascú s'emporta una comissió, que pot arribar fins al 15% del cost de l'obra. I no pots dir que no, perquè si no pagues la comissió no tens la signatura necessària per fer l'obra. Per l'Hotel Triumph vaig pagar un 1,5% dels 110 milions d'euros que costava l'obra només per aconseguir la signatura d'un militar. I no hi ha problema, perquè tot el sobrecost va a càrrec del pressupost del ministeri de Defensa [que a Egipte és secret].

Seguir llegint

Un moment de l'entrevista. / RUT MARIGOT

 

Courtesy of ARA
Source: https://www.ara.cat/internacional/Entrevista-Mohamed-Ali-Al-Sissi-matar-me_0_2334366724.html#_=_
Publication date of original article: 29/10/2019
URL of this page : http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=27334

 

Tags: Mohamed Ali SecretsEgipteCorrupció militarRegim Al-SissiCataluña
 

 
Print this page
Print this page
Send this page
Send this page


 All Tlaxcala pages are protected under Copyleft.