TLAXCALA تلاكسكالا Τλαξκάλα Тлакскала la red internacional de traductores por la diversidad lingüística le réseau international des traducteurs pour la diversité linguistique the international network of translators for linguistic diversity الشبكة العالمية للمترجمين من اجل التنويع اللغوي das internationale Übersetzernetzwerk für sprachliche Vielfalt a rede internacional de tradutores pela diversidade linguística la rete internazionale di traduttori per la diversità linguistica la xarxa internacional dels traductors per a la diversitat lingüística översättarnas internationella nätverk för språklig mångfald شبکه بین المللی مترجمین خواهان حفظ تنوع گویش το διεθνής δίκτυο των μεταφραστών για τη γλωσσική ποικιλία международная сеть переводчиков языкового разнообразия Aẓeḍḍa n yemsuqqlen i lmend n uṭṭuqqet n yilsawen dilsel çeşitlilik için uluslararası çevirmen ağı la internacia reto de tradukistoj por la lingva diverso

 19/06/2018 Tlaxcala, the international network of translators for linguistic diversity Tlaxcala's Manifesto  
English  
 UMMA 
UMMA / Noor Inayat Khan, una espia musulmana contra el nazisme
Date of publication at Tlaxcala: 22/02/2017
Translations available: Français 

Noor Inayat Khan, una espia musulmana contra el nazisme

Toni Padilla

 

El 2011, la princesa Anna del Regne Unit inaugurava un bust de bronze a la Gordon Square, al barri londinenc de Bloomsbury. Va deixar-hi flors i va fer un petit discurs: "Cada britànic hauria de tenir present el valor d'aquesta dona". El Regne Unit inaugurava per primer cop un monument a una dona musulmana.

Gordon Square Gardens, 8-11-2011

El bust era de Noor Inayat Khan, una dona excepcional. Ja era excepcional abans de néixer, de fet, ja que era nascuda a Rússia d'un matrimoni on el pare era un musulmà de l'Índia i la mare una cristiana nord-americana. El pare, Inayat Khan, era membre d'una família que havia arribat a tenir sultans, però ell s'havia decantat per la música i pel sufisme. Convertit en un mestre que ensenyava els coneixements d'aquesta tradició mística islàmica que intenta acostar les persones al coneixement de Déu directament, i no per mitjà de la llei islàmica, va fer gires per mig món. I va ser a San Francisco on una de les assistents a les seves xerrades, Ora Ray Baker, va demanar ser la seva alumna. S'havia enamorat. Baker va haver d'escapar-se per poder casar-se amb Inayat Khan, i es va canviar el nom per Ameena Begum. El matrimoni va viure a diferents països, com Rússia, on el 1914 va arribar al món la seva filla.

Després, van viure a Londres i París. On els va enxampar l'inici de la Segona Guerra Mundial. Noor Inayat Khan s'havia especialitzat en l'escriptura de contes per infants i era una dona moderna, orgullosa dels seus pares i practicant del sufisme. De fet, liderava un centre de sufisme en honor al seu pare, ja mort. Participava en la ràdio en programes per infants, i s'havia llicenciat en psicologia i música a la Sorbona. La guerra trencava els millors anys de la seva vida. I quan les tropes nazis s'acostaven a París, va fugir al Regne Unit, a Londres, on tenia familiars.

El sufisme predica el pacifisme, però un conflicte com aquell ho alterava tot. La Noor i el seu germà Vilayat van prendre la decisió d'enrolar-se a l'exèrcit britànic per combatre el feixisme. En Vilayat explicaria que ho van fer perquè consideraven el nazisme massa perillós i, en part, per demostrar als britànics el valor de les persones amb arrels a l'Índia. La Noor va acabar enrolada al Cos femení auxiliar de la Força Aèria Britànica, la RAF, on va especialitzar-se a fer servir aparells de ràdio.

El 1942, el seu perfil va ser descobert pels membres dels Serveis Secrets britànics, que creien que tenia potencial com espia: sabia fer servir una ràdio i parlava francès a la perfecció. Després de mesos d'entrenament, el juny del 1943 li van proposar formar part del grup de tres dones enviades a l'altra banda del canal per fer d'espia amb una ràdio. "L'esperança de vida d'aquesta missió és de sis setmanes" li van dir. Va acceptar.

Aquell mateix juny va saltar amb paracaigudes al nord de França, on va contactar amb el membre de la resistència Henri Déricourt, acompanyada de Diana Rowden i Cecily Lefort. Eren les tres primeres espies britàniques a territori francès. En pocs dies van arribar a París per incorporar-se a una xarxa liderada pel professor de física Francis Suttill, que s'encarregava de passar informació als britànics.

Però just quan arribava a París, la major part de la xarxa de Suttill va ser descoberta pels nazis. Rowden i Lefort van ser capturades. Noor Inayat Khan va quedar com l'única espia britànica amb ràdio a París, afrontant sola el repte de passar informació i contactar amb els resistents francesos. Els nazis sabien que quedava una espia britànica, però el bon francès i el seu aspecte exòtic l'ajudaven. Normalment, no podia estar-se més de 10 minuts al mateix lloc fent transmissions de ràdio per evitar ser detectada. S'havia d'anar movent per una ciutat on especialment els transports eren vigilats. Des de Londres li van oferir retirar-se i tornar, però s'hi va negar.

La Noor va ser traïda. Les sospites van caure en Henri Déricourt, l'antic pilot de la força aèria francesa que l'havia rebut a França, o Renée Garry, una espia francesa a sou britànic que, segons algunes fonts, ho hauria fet, ja que el seu amant, France Antelme, s'havia enamorat de la Noor. El 13 d'octubre del 1943, va ser detinguda. Havia aconseguit estar tres mesos en acció, molt més que les sis setmanes pronosticades pels seus caps.

Durant quatre setmanes, la Noor Inayat Khan va ser interrogada i torturada a la temible seu de la Gestapo de l'Avinguda Foch de París. Els documents relatius al cas van demostrar que no va donar informació als alemanys i que, quan els deia alguna cosa, eren mentides per confondre l'enemic. Els nazis però, van poder desxifrar algunes de les notes que tenia apuntades en codi, i durant unes setmanes es van fer passar per ella, enviant missatges a Londres que provocarien la detenció de tres agents més.

Irreductible, la Noor arribaria a fugar-se de la presó aprofitant un bombardeig aliat, però va ser capturada i enviada a una presó de màxima seguretat a Alemanya, on va passar 10 mesos encadenada en solitari, sense contacte amb altres presos. El 1944, finalment, va ser traslladada al camp d'extermini de Dachau, on va ser executada conjuntament amb tres agents britànics més. Segons un presoner holandès encarregat de traslladar els cossos al crematori després de les execucions, la darrera paraula de la Noor abans de rebre el tret, va ser, en francès, Liberté. Seria condecorada amb les màximes distincions de l'exèrcit britànic.

El seu nom però va ser oblidat. L'historiador Shrabani Basu, especialitzat en la comunitat índia al Regne Unit, va posar en marxa la campanya per aixecar-li un monument. La comunitat índia s'hi va sumar i el projecte va poder fer-se realitat. "El pròxim cop que algú dubti d'una dona com vosaltres, recordeu la Noor" va dir la Princesa Anna a un grup de dones índies que van acostar-se a la inauguració del seu bust...

http://tlaxcala-int.org/upload/gal_15415.jpg

Segell postal de Royal Mall, 2014

Courtesy of Fotlipou.com
Source: http://www.fotlipou.com/hi-ha-vida-mes-enlla-del-barca/tothom-te-un-passat/2688-una-espia-musulmana-contra-el-nazisme.html
Publication date of original article: 15/12/2016
URL of this page : http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=19952

 

Tags: Noor Inayat KhanRegne UnitSegona Guerra Mundial.FrançaIndiaResistència AntifeixistaSufismeResistència Antifeixista
 

 
Print this page
Print this page
Send this page
Send this page


 All Tlaxcala pages are protected under Copyleft.