TLAXCALA تلاكسكالا Τλαξκάλα Тлакскала la red internacional de traductores por la diversidad lingüística le réseau international des traducteurs pour la diversité linguistique the international network of translators for linguistic diversity الشبكة العالمية للمترجمين من اجل التنويع اللغوي das internationale Übersetzernetzwerk für sprachliche Vielfalt a rede internacional de tradutores pela diversidade linguística la rete internazionale di traduttori per la diversità linguistica la xarxa internacional dels traductors per a la diversitat lingüística översättarnas internationella nätverk för språklig mångfald شبکه بین المللی مترجمین خواهان حفظ تنوع گویش το διεθνής δίκτυο των μεταφραστών για τη γλωσσική ποικιλία международная сеть переводчиков языкового разнообразия Aẓeḍḍa n yemsuqqlen i lmend n uṭṭuqqet n yilsawen dilsel çeşitlilik için uluslararası çevirmen ağı

 29/10/2020 Tlaxcala, the international network of translators for linguistic diversity Tlaxcala's Manifesto  
English  
 EDITORIALS & OP-EDS 
EDITORIALS & OP-EDS / Rädda jemeniterna – än är sista blodsdroppen inte spilld
Date of publication at Tlaxcala: 10/01/2017
Original: !نقذوا اليمنيين
Translations available: Français  Italiano  Deutsch  English  Español  فارسی 

Rädda jemeniterna – än är sista blodsdroppen inte spilld

Boshra al-Maqtari بشرى المقطري

Translated by  Tanja Holm  -  Raymond Lidal

 

”Omvärlden, som sedan länge glömt bort kriget i Jemen, har det nu på sitt samvete. Ta ett moraliskt och humanitärt ansvar för denna pågående tragedi!”, vädjar författaren och aktivisten Bushra al-Maqtari i en gripande krönika om krigets orsaker och konsekvenser.


Jemeniter dödas dag ut och dag in i ett absurt och amoraliskt krig som riskerar att förinta allt liv, som förvandlar jemeniterna till dödens måltavlor. Från marken angrips de av styrkor lojala med den tidigare presidenten Ali Abdullah Saleh och Houthimilisen, ovanifrån av dessas fiender: den saudiledda alliansen.

Kriget har hittills dödat tiotusentals, antalet skadade är många gånger fler. Två miljoner människor har flytt områden som drabbats av våldsamma konfrontationer, de fördrivs till flyktingläger i andra delar av landet.

 Kriget skickar tillbaka jemeniterna till en situation som inte setts sedan före civilisationen. Här finns ingen trygghet, ingen frihet – vare sig i hemmet eller ute i offentligheten – häktningar sker utan stöd i lagen. Här finns knappt någon mat kvar, den som finns är dyr och ransoneras. Samhällsservice såsom vård, skola, el- och vattenförsörjning har tagits från oss. Jemeniter är utlämnade bara till varandra och primitiva hjälpmedel som enkla kaminer och fotogenlampor för att försöka upprätthålla något som kan likna en vardag.Mohammad Saba'aneh, Palestina

Kriget har spridit sig till många områden, det har pågått länge. Offren dör dels som en direkt följd av striderna, dels för att svälten nått in i flera av Jemens städer. Löner i både privat och offentlig sektor har inte utbetalats sedan fyra månader, folk har inte längre råd med mat och ingen offentlig hjälp finns alltså att få. I tillägg till detta har kolera och denguefeber drabbat tusentals då mediciner saknas och myndigheterna inte klarar av att bekämpa dessa epidemier.Detta krig föll inte från himmelen, plötsligt, det provocerades inte fram av okända krafter som vi varken kan se eller fördöma. Det sker istället som en direkt följd av inhemska aktörers beslut att gå till krig stödda av sina allierade i regionen. Houthimilisen och Salehs styrkor bär det huvudsakliga ansvaret för att ha tänt krigets gnista och triggat igång jemeniternas inbördes strider.

Nuvarande president Abdo Rabbo Mansour Hadi och hans regering samt Saudiarabien och krigsalliansen bär ansvaret för att kriget fortfarande pågår. Trots de krigande parternas misslyckande att segra militärt eller komma fram till en politisk lösning verkar samtliga redo att strida till slutet, tills den sista jemenitiska blodsdroppen är spilld.Krigets parter bryr sig inte om att våldet ökar, att 20 miljoner människor lever under omänskliga förhållanden. De gynnas av krigsekonomin och krigets sociala och politiska struktur, därför förblir de striderna hängivna. Förutom dödandet av jemeniter har Houthimilisen och Salehs styrkor fortsatt att utarma samhället, de har stulit pengar och tillgångar från staten och centralbanken utan att ta hänsyn till de krigsoffer och fattiga som fortsätter läggas till krigsstatistiken.

President Hadis regering och Saudiarabiens krigsallians är inte bättre. De gör heller inget för att minska lidandet bland jemeniter, utom då de ser sin chans att inrätta dem i krigsmaskineriet. Därför litar jemeniter idag inte på någon av parterna eller på någon av deras regionala allierade och dessas intentioner för landet.

Jemeniterna vet att de stridande parterna saknar reellt intresse av att avsluta kriget, att det folkliga lidandet inte står på någons agenda. Framför jemeniterna finns nu ingenting förutom det osannolika hoppet att omvärldens samvete kommer att väckas, att världen ska gripa in i och få slut på vansinnet som krigets parter utsätter oss för.

 Ingen kräver ett stopp för kriget – mer än de jemeniter som drabbas av att striderna blir utdragna och önskar ett slut på dessa kapitel i livet, detta helvete de lever i.

Omvärlden, som sedan länge glömt bort kriget i Jemen, har det nu på sitt samvete. Ta ett moraliskt och humanitärt ansvar för denna pågående tragedi! Ta ställning för jemeniterna, deras välbefinnande och inte för önskemålen som kommer från krigets parter och deras allierade i regionen.

Faktum är att omvärldens samvete är det allra sista att hoppas på innan Jemen slutligen förvandlas till en försummad massgrav.

 Jag har levt och fortsätter leva här genom detta krig och alla dess smärtsamma händelser så som alla miljoner jemeniter tvingats göra utan att själva ha någon som helst skuld i det som nu sker.

De och jag hoppas att denna infernaliska dödsmaskin nu stoppas. Inte bara dödar den våra nära och kära, den har också ihjäl vår humanitet. Och möjligheten att leva ett värdigt liv.

Courtesy of Feministiskt perspektiv
Source: https://feministisktperspektiv.se/2017/01/10/save-yemen-s-people/
Publication date of original article: 10/01/2017
URL of this page : http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=19645

 

Tags: Jemenkriget
 

 
Print this page
Print this page
Send this page
Send this page


 All Tlaxcala pages are protected under Copyleft.