TLAXCALA تلاكسكالا Τλαξκάλα Тлакскала la red internacional de traductores por la diversidad lingüística le réseau international des traducteurs pour la diversité linguistique the international network of translators for linguistic diversity الشبكة العالمية للمترجمين من اجل التنويع اللغوي das internationale Übersetzernetzwerk für sprachliche Vielfalt a rede internacional de tradutores pela diversidade linguística la rete internazionale di traduttori per la diversità linguistica la xarxa internacional dels traductors per a la diversitat lingüística översättarnas internationella nätverk för språklig mångfald شبکه بین المللی مترجمین خواهان حفظ تنوع گویش το διεθνής δίκτυο των μεταφραστών για τη γλωσσική ποικιλία международная сеть переводчиков языкового разнообразия Aẓeḍḍa n yemsuqqlen i lmend n uṭṭuqqet n yilsawen dilsel çeşitlilik için uluslararası çevirmen ağı

 15/01/2021 Tlaxcala, the international network of translators for linguistic diversity Tlaxcala's Manifesto  
English  
 EUROPE 
EUROPE / Αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας: οι προασπιστές του κλίματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία για την COP 21
Date of publication at Tlaxcala: 04/11/2015
Original: Libre circulation suspendue : les défenseurs du climat ne seront pas les bienvenus en France pour la COP 21
Translations available: Tamazight   Español  Italiano  English 

Αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας: οι προασπιστές του κλίματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία για την COP 21

Sophie Chapelle

Translated by  Christine Cooreman كريستين كورمان

 

 

Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα επί έναν μήνα, για το διάστημα που θα διαρκέσει η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα, στο Παρίσι. Το κατ’εξαίρεση αυτό μέτρο λαμβάνεται «σε περίπτωση σοβαρής απειλής για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια». Η κοινωνία των πολιτών, η οποία προτίθεται να κινητοποιηθεί μαζικά, φαίνεται να αποτελεί τον ιδιαίτερο στόχο. Πλήθος αντιπροσωπειών από χώρες του Νότου συναντούν δυσκολίες να λάβουν βίζα.

 

http://tlaxcala-int.org/upload/gal_11955.jpg

[ΣΧΕΔΟΝ]  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Από τις 13 του μηνός, ενεργοί πολίτες και κοινωνία των πολιτών που κινητοποιείται για το κλίμα δεν θα είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στη Γαλλία. Η διεθνής διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι, τέλη Νοεμβρίου, θα συνοδεύεται από την επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα. Επί έναν μήνα, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανασταλεί. Το περιοδικό Basta ! ανέσυρε ένα σημείωμα των γαλλικών αρχών, που δημοσίευσε το Συμβούλιο της ΕΕ, σχετικά με την «εκ νέου προσωρινή εισαγωγή των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα με το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Ελβετία με την ευκαιρία της COP 21». Τα εξαιρετικά αυτά μέτρα θα ξεκινήσουν στις 13 Νοεμβρίου, δηλαδή δυο εβδομάδες πριν την έναρξη της διάσκεψης. Θα λάβουν τέλος στις 13 Δεκεμβρίου, δυο μέρες μετά το κλείσιμο των εργασιών, όπως δείχνει το παρακάτω απόσπασμα του εγγράφου [1] :

«Σοβαρή απειλή για την δημόσια τάξη»

Η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 23 του Κώδικα συνόρων της Schengen που προβλέπει το δικαίωμα των Κρατών μελών να εισάγουν εκ νέου τον έλεγχο στα σύνορά τους για περιορισμένη διάρκεια - 30 ημέρες το πολύ- «σε περίπτωση σοβαρής απειλής για την δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια». Η τελευταία φορά που η γαλλική κυβέρνηση χρησιμοποίησε την διάταξη αυτή ανάγεται στο 2012, για την σύνοδο του G20 των Καννών. Η Πολωνία επανέφερε επίσης προσωρινά σύνορα το 2013, με την ευκαιρία της 19ης διεθνούς συνόδου για το κλίμα που έλαβε χώρα στη Βαρσοβία.

«Από την έναρξη ισχύος του κώδικα συνόρων, το 2006, όλες οι επαναφορές ελέγχου στα σύνορα σχετίζονταν με την πρόληψη της τρομοκρατίας, της εγκληματικότητας ή με λόγους ασφάλειας που συνδέονται με την υποδοχή διεθνών συναντήσεων ή αθλητικών γεγονότων», σημειώνει η Le Monde. Ο Λωράν Φαμπιούς, υπουργός εξωτερικών και πρόεδρος της COP 21, ανακοίνωσε πρόσφατα την παρουσία τουλάχιστον 80 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Τι φοβάται ακριβώς το υπουργείο εσωτερικών για να ανατρέξει σε τέτοιο μηχανισμό; «Φοβάται βίαια επεισόδια», απαντά ένας υψηλά ιστάμενος υπεύθυνος της γαλλικής αστυνομίας στο πρακτορείο ειδήσεων AEF, που θα μπορούσαν να προέρχονται από «μαύρα μπλοκ» και από ένα «μέρος ζαντιστών» (Σημ. Μετ. από το «ZAD» - Zone à défendre,  δηλαδή, Περιοχή που χρήζει υπεράσπισης, όπως οι δικές μας Σκουριές) που ενδέχεται να αναμειχθούν με αυτούς» [2].Προς το παρόν, το υπουργείο εσωτερικών δεν έχει απαντήσει στις ερωτήσεις του περιοδικού Basta !

Όλο και περισσότερες αρνήσεις βίζας

Πολλά σημεία δείχνουν ότι τα εξαιρετικά αυτά μέτρα θα έχουν ειδικότερα ως στόχο την κοινωνία των πολιτών και τους προασπιστές του κλίματος. Η Coalition climat 21 (συμμαχία για το κλίμα), που  αποτελείται από 130 οργανώσεις, υπογραμμίζει την δυσκολία απόκτησης βίζας για τις χιλιάδες συμμετεχόντων από τις χώρες του Νότου. Ορισμένες βίζες δεν δίνονται, άλλες φαίνεται πως παρουσιάζουν δυσκολίες στην επεξεργασία τους. «Οι πρεσβείες ζητούν διάφορα έγγραφα εκ των οποίων επιστολές πρόσκλησης που έχουμε συντάξει, καθώς και αποδείξεις ικανότητας καταβολής των εξόδων μεταφοράς», αναφέρει η Ζυλιέτ Ρουσώ, εκπρόσωπος της συμμαχίας.«Σήμερα, είναι ο πρόεδρος της Attac του Τόγκο που βρέθηκε αντιμέτωπος με άρνηση. Η μετακίνησή του, λένε, δεν είναι αρκετά δικαιολογημένη !» «Είχε πρόσκληση από την Συμμαχία καθώς και από την Attac Γαλλίας όπου αναφέρονταν ότι αναλαμβάναμε όλα τα έξοδα που συνεπάγονταν η παραμονή του στη Γαλλία», επιβεβαιώνει η Ζαν Πλανς, συντονίστρια της ένωσης.

Η προσέλευση στην COP 21 δεν αποτελεί λοιπόν ικανό επιχείρημα για τις πρεσβείες; «Δεν είμαστε αλάνθαστοι, εξηγεί ο υπουργός εξωτερικών με τον οποίο επικοινώνησε το περιοδικό Basta ! [3], αλλά είμαστε φυσικά θετικά διακείμενοι προς μια ευρύτατη συμμετοχή, πέραν των διαπιστευμένων ατόμων, της κοινωνίας των πολιτών».  Μια «ειδική διαδικασία» λέγεται πως έχει τεθεί σε εφαρμογή από το Quai d’Orsay (Σημ. μετ.: Υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας) για τους διαπιστευμένους συμμετέχοντες, ειδικά για εκείνους που χρειάζονται βίζα για να έλθουν στη Γαλλία [4]. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή,  όμως, πραγματοποιείται διάκριση μεταξύ των επισήμων που διαθέτουν διπλωματικό διαβατήριο και εξαρτώνται εκ των ενόντων από το υπουργείο εξωτερικών, και όλων των άλλων αιτήσεων που υπάγονται στο υπουργείο εσωτερικών. «Δεν είμαστε παρά ένα γραμματοκιβώτιο», βεβαιώνει το Quai d’Orsay.

Απόσπασμα κοινοποίησης άρνησης βίζας:

«Η Πρεσβεία της Γαλλίας στο Τόγκο εξέτασε το αίτημα βίζας σας: η βίζα σας έχει αρνηθεί. Η παρούσα απόφαση βασίζεται στην(στις) παρακάτω αιτιολογία(-ες): 2. Το αντικείμενο και οι όροι της σχεδιαζόμενης παραμονής σας δεν έχουν αιτιολογηθεί

Μια άλλη εμβληματική περίπτωση, αυτή του Μοχάντ Γκασμί, ηγετικής προσωπικότητας της μάχης κατά των σχιστολιθικών αερίων στην Αλγερία, τον οποίο συνάντησε το Basta !. Στις 21 Οκτωβρίου, πήγε στο προξενείο της Γαλλίας στο Αλγέρι, φέροντας την πρόσκληση της Συμμαχίας Κλίμα 21, για να καταθέσει αίτηση βίζας. Το προξενείο του κλείνει ραντεβού αλλά για τις 5 Ιανουαρίου 2016, δηλαδή έναν μήνα μετά τη λήξη της COP 21 ! [6] «Η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί διευκολύνσεις για τις διαπιστεύσεις των οργανώσεων μελών μας. αλλά, όλα γίνονται για να περιοριστεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα έρθουν στο Παρίσι, καταγγέλλει η Ζυλιέτ Ρουσώ. Η κυβέρνηση διαλέγει την κοινωνία των πολιτών που θα συμμετέχει στην επίσημη διάσκεψη ». Μια  διαλογή που θα ενταθεί με την ενίσχυση των ελέγχων στα γαλλικά σύνορα, στο έδαφος αλλά και αεροπορικώς.Ο Μοχάντ Γκασμί (εδώ στο FSM 2015 στην Τύνιδα). Φωτογραφία Olivier Tétard

«Ανοίξτε το Παρίσι στον κόσμο!»

Ακόμη ένα πρόβλημα που τίθεται: η γαλλική κυβέρνηση και ο Δήμος του Παρισιού δεν έχουν ακόμη αναφέρει ποιες είναι οι λύσεις ως προς τα καταλύματα των χιλιάδων συμμετεχόντων. Η Συμμαχία Κλίμα 21 έχει ήδη λάβει «περισσότερες από 10.000 αιτήσεις» από εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. «Προς το παρόν, έχουμε υπόσχεση για 1000 θέσεις από την κοινότητα της  Plaine Commune, λείπουν λοιπόν τουλάχιστον 9000 θέσεις!», λέει με ανησυχία η Ζυλιέτ Ρουσώ. «Έχουμε αρνητικές απαντήσεις από κοινότητες έχουν ήδη κινητοποιηθεί για τις περιφερειακές εκλογές». Ο πρώτος γύρος των εκλογών θα λάβει πράγματι χώρα στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά το επιχείρημα δύσκολα στέκει για τις υπόλοιπες μέρες...

Μια ανοικτή επιστολή προς τη δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, με τίτλο «Ανοίξτε το Παρίσι στον κόσμο!», την καλεί να «θέσει το συντομότερο δυνατόν στη διάθεση της Συμμαχίας Κλίμα 21 χώρους που θα επιτρέψουν την φιλοξενία των εκπροσώπων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ολόκληρου του κόσμου». Αρχές Σεπτέμβρη, ο Φρανσουά Ολλάντ διαβεβαίωνε ότι η επιτυχία του Παρισιού εξαρτάται «από την ικανότητα, τη θέληση των Κρατών αλλά και από την δύναμη των λαών [και] των κινημάτων». Μια «δύναμη» που η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να περιορίσει αυστηρά. Λιγότερο από έναν μήνα πριν από την έναρξη της διάσκεψης, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αμφισβητούν την ειλικρίνεια της κυβέρνησης ως προς την θέλησή της να τους επιτρέψει να συμμετέχουν, με όλη τους την ποικιλομορφία, στη διαδικασία.

Σημειώσεις

[1Κάντε κλικ για να τηλεφορτώσετε ολόκληρο το έγγραφο με τον κατάλογο των επιτρεπόμενων σημείων περάσματος.

[2] Τελευταία ενημέρωση στις 30 Οκτωβρίου 2015, 17.30

[3] Τελευταία ενημέρωση στις 29 Οκτωβρίου 2015μ 15.30, μετά από τις απαντήσεις που έδωσε το υπουργείο.

[4] Βλέπε τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία, κάνοντας κλικ εδώ, οι οποίες αναρτήθηκαν μετά την δημοσίευση του άρθρου του Basta !

[5] Αφού έλαβε γνώση, μέσω του περιοδικού Βasta !, αυτών των δυο αιτήσεων βίζας που απορρίφθηκαν (μεταξύ άλλων), το υπουργείο εξωτερικών μας ενημέρωσε το πρωί της 30 Οκτωβρίου ότι «οι δυο αυτές περιπτώσεις πρόκειται να ρυθμιστούν».

[6] Μετά το αίτημα εγγραφής στην COP21 μέσω διαδικτύου (βλ. ιστοσελίδα της σύμβασης του UNFCCC), τα ονόματα των ατόμων που χρειάζονται βίζα θεωρείται πως απογράφονται με σκοπό την επιτάχυνση των διατυπώσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο.

 

Courtesy of Τλαξκάλα
Source: http://www.bastamag.net/Le-gouvernement-francais-instaure-le-controle-aux-frontieres-pour-sa-conference
Publication date of original article: 29/10/2015
URL of this page : http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=16370

 

Tags: COP 21Γαλλία Ευρώπη Φρούριοελεύθερη κυκλοφορία
 

 
Print this page
Print this page
Send this page
Send this page


 All Tlaxcala pages are protected under Copyleft.