Manuel Talens uzun bir hastalık döneminin ardından 21 Temmuz 2015 Salı günü Valencia’da hayatını kaybetti. Onunla beraber, bir kardeşi, bir dostu, bir yoldaşı kaybettik.Yeri doldurulmaz biriydi; bunu uzun zaman önce, hastalığı nedeniyle aramızdan ayrılmasıyla beraber öğrenmiştik. Gidişiyle geride büyük bir boşluk bıraktı.

Manuel doktor önlüğünü kendini tümüyle yazarlık ve çevirmenlik uğraşına vermek için çıkarmıştı.Ama tıp eğitimi ve doktorluk deneyimi sayesinde büyük bir ötekini ve başkalarının acısını görme kapasitesi edinmişti. Tlaxcala çevirmen ağının üç kurucusundan biriydi. Şubat 2006’da açılan Tlaxcala web sitemizin ve çevirmen ağımızın kuruluş
manifestosunu kaleme alan esas isim de yine oydu.
Manuel partisiz bir komünistti, dogmaları olmayan bir devrimci, Atinali bilgenin o ünlü “bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir” sözünü kendine şiar edinen “basit bir Sokratçı”ydı. Onunla dünyada yaşananlar üzerine konuşarak saatler geçirirdik, Arap devrimlerinin ortaya çıkışından sonra, bu halk hareketleri üzerine konuşmaya başladık yine saatlerce; Manuel o dönemde yaşananları anlamak ve Arap dünyası konusundaki bilgi eksikliğini aşmak için elinden gelen çabayı göstermişti.
Manuel’le 2005 yılında Filistin sayesinde, eski İsrail vatandaşı saksafoncu, denemeci ve romancı Gilad Atzmon’la yaptığı uzun bir sohbetin çevirisi sayesinde tanışmıştık. O metnin başlığı olan Politik silah olarak güzellik, Manuel’in hayata bakışını özetleyen cümle de olabilirdi; çünkü bazı aktivist sitelerin yazarlara, okurlara ve en nihayetinde kendilerine karşı büyük bir saygısızlık ederek çalakalem –“kıçıyla” derdi o– yaptıkları çevirilerle ortaya çıkan çöp işler sinirlendirirdi onu da en çok.
Manuel Tlaxcala çevirmen ağı içerisinde bir mesleki etik oluşturma konusunda da belirleyici oldu ve bazı temel basit normları belirlemek için çokça emek harcadı. İlk kural şuydu: Bir metni çevirmek için onu anlamak gerekir. İkinci kural ise: Çeviri metin anlaşılır olmalıydı. Maalesef bu çok açık ilkeler dahi herkes tarafından paylaşılmıyor. Bunu vurgulamak için Jose Marti’nin kurmaya çalıştığımız ortak felsefeyi özetleyen bir cümlesini kullandık: “Çevirmek yazıyı bir dilden bir dile aktarmaktır. Bence daha da ötedir, bence çevirmek düşünceleri aktarmaktır.”
Manuel; ister İspanyolcaya, ister Fransızcaya, ister İngilizceye olsun, tüm çevirilerinde gerçek bir düşünce aktarıcısı oldu. Doğduğu şehir Granada, şehirdeki çevirmenlerin atası Yehuda İbn-i Tibbon heykelinin yanına onun bir heykelini dikse yeridir. Çünkü o bunu en çok hak eden çocuklarından biri.

Che Mozolesi, Santa Clara, Cuba, 2005: Soldan sağa, Carlos Tena, Manuel Talens, Quintín Cabrera ve Gennaro Carotenuto.