TLAXCALA تلاكسكالا Τλαξκάλα Тлакскала la red internacional de traductores por la diversidad lingüística le réseau international des traducteurs pour la diversité linguistique the international network of translators for linguistic diversity الشبكة العالمية للمترجمين من اجل التنويع اللغوي das internationale Übersetzernetzwerk für sprachliche Vielfalt a rede internacional de tradutores pela diversidade linguística la rete internazionale di traduttori per la diversità linguistica la xarxa internacional dels traductors per a la diversitat lingüística översättarnas internationella nätverk för språklig mångfald شبکه بین المللی مترجمین خواهان حفظ تنوع گویش το διεθνής δίκτυο των μεταφραστών για τη γλωσσική ποικιλία международная сеть переводчиков языкового разнообразия Aẓeḍḍa n yemsuqqlen i lmend n uṭṭuqqet n yilsawen dilsel çeşitlilik için uluslararası çevirmen ağı

 25/05/2020 Tlaxcala, the international network of translators for linguistic diversity Tlaxcala's Manifesto  
English  
 UNIVERSAL ISSUES 
UNIVERSAL ISSUES / Crida pel suport a la Grècia que resisteix i a la seva Comissió per a la Veritat sobre el Deute Públic
Date of publication at Tlaxcala: 08/05/2015
Original: Llamamiento en apoyo de la Grecia que resiste y su Comisión de la Verdad sobre la Deuda Pública
Translations available: عربي  Tamazight   Français  English  Português/Galego  Italiano  Deutsch  فارسی  Русский  Ελληνικά 

Crida pel suport a la Grècia que resisteix i a la seva Comissió per a la Veritat sobre el Deute Públic

Various Authors - Autores varios - Auteurs divers- AAVV-d.a.

 

Pel dret dels pobles a l’auditoria del deute públic
Als pobles d’ Europa i del món sencer:
A tots aquells i totes aquelles que rebutgen les polítiques d’austeritat i no accepten pagar un deute públic que ofega i que ha estat contret sense nosaltres i en contra de nosaltres.

Nosaltres, que signem aquesta crida, ens posem al costat del poble grec qui, pel seu vot a les eleccions del 25 de gener de 2015, és el primer d’ Europa i de l’ Hemisferi nord que rebutja les polítiques d’austeritat aplicades en nom del pagament d’un deute públic contret «pels de dalt», sense el poble i contra el poble. Al mateix temps, considerem que la creació, a iniciativa de la President del Parlament grec, de la Comissió per a la Veritat sobre el Deute públic grec constitueix un esdeveniment històric d’importància capital, no solament pel poble grec sinó també per a tots el pobles d’ Europa i del món.
Efectivament, aquesta Comissió, composta per ciutadanes i ciutadans vinguts de tot arreu, produirà deixebles en altres països. En primer lloc, perquè el problema del deute constitueix un flagel que castiga durament a casi tots els pobles d’ Europa i del planeta. En segon lloc, perquè, des d’ara, hi ha milions i milions de ciutadanes i ciutadans, que amb tota justícia, es plantegen unes preguntes fonamentals relatives al deute.
Què va passar amb els diners dels préstecs, en quines condicions es van fer els contractes d’aquests préstecs?Quina és la quantitat ja abonada corresponent als interessos i amb quin tipus d’interès, quina part del principal ja s’ha reemborsat? Com és possible que el creixement desmesurat d’aquest deute no hagués donat cap benefici al poble? Quins camins van prendre els capitals? Quins van ser els seus beneficiaris? Quina part ha esta desviada, per qui i com?
I també: Quin va contractar els préstecs i en nom de qui? Qui va fer el préstec i quin va ser el seu rol? Com és que l’ Estat es va trobar compromès, per quina decisió i a títol de què? Com uns deutes privats es van transformar en uns de públics? Quin va comprometre projectes inadequats, qui va pressionar en aquest sentit, qui es va beneficiar d’ això? Es van cometre delits, fins i tot crims, amb aquests diners? Perquè no es determinen les responsabilitats civils, penals i administratives?
Totes aquestes preguntes s’analitzaran de manera rigorosa per la Comissió especial creada a iniciativa de la President del Parlament hel·lènic. Aquesta comissió va rebre el mandat oficial: «reunir totes les dades relatives al sorgiment i creixement desmesurat del deute públic, i de sotmetre’ls a un examen científic minuciós amb l’objectiu de definir quina és la part il·legítima, il·legal, odiosa o insostenible, tant pel període dels Memoranda, de maig de 2010 a gener de 2015, com pels anys anteriors. Més a més, aquesta comissió ha de publicar informacions precises, accessibles a tothom, sostenir les declaracions públiques, suscitar la conscienciació  de la població grega, de la comunitat internacional, de l’opinió pública internacional, i finalment, redactar arguments i demandes relatives al deute.»

Considerem el dret democràtic més elemental de qualsevol ciutadà demanar i obtenir respostes clares i precises de totes aquestes preguntes. Considerem que rebutjar la resposta d’ aquestes qüestions constitueix una negació de la democràcia i un rebuig a la transparència de part dels de dalt que van inventar i utilitzar el «sistema deute» per a enriquir els rics i empobrir els pobres. Encara, més greu: considerem que si conserven gelosament el monopoli de decidir sobre el destí de la societat, el de dalt priven a l’ immensa majoria dels ciutadanes i ciutadans no solament del seu dret a decidir, sinó, sobretot, del dret de prendre en les seves mans els seus destins com també el destí de la humanitat.
 
Per tot això, en aquesta situació d’urgència, li fem arribar a totes les ciutadanes i tots els ciutadans, als moviments socials, a les xarxes i moviments ecològics i feministes, als sindicats de treballadors i treballadores i a les formacions polítiques que no es reconeixen  en aquesta Europa neoliberal, cada vegada menys democràtica i humana, aquesta crida urgent:
Expresseu la vostra solidaritat amb aquesta Grècia que resisteix, recolzant ara i amb accions a la Comissió per a la Veritat sobre el Deute públic grec i el seu treball d’identificació de la part il·legal, il·legítima, odiosa i/o insostenible d’aquest deute. 
Defenseu-la dels atacs indignes de part de tots aquells que, a Grècia i al món, tenen un gran interès en mantenir amagada la veritat sobre el «sistema deute».
Participeu activament dels processos d’auditoria del deute que s’estan desenvolupant a Europa i al món.
Compartiu en les vostres xarxes el vostre suport i la vostra solidaritat, ja que solament amb aquest sosté i aquesta solidaritat internacional podrem contrarestar el plans dels poderosos per a asfixiar a la Grècia que lluita contra els nostres enemics comuns: les polítiques d’austeritat i el deute que ens ofega.
 
En front d’un adversari experimentat, unit, ben coordinat, armat de poders exorbitants i sobretot decidit a portar fins al final la seva ofensiva contra nosaltres, tots i totes, que constituïm la immensa majoria de les nostres societats, no podem permetre’ns el luxe de resistir per separat, cadascú al seu lloc.  
 
Hem d’unir, per tant, les nostres forces en un vast moviment de solidaritat amb la Grècia que resisteix i hem d’aportar el nostre recolzament a la Comissió per a la Veritat sobre el Deute públic, multiplicant les comissions d’auditoria del deute per tot arreu.  
 
La lluita del poble grec és la nostra lluita i la seva victòria serà la nostra victòria, ja que solament la nostra unió farà la nostra força.

►Primers 300 firmants

►Signar la crida


 
 
 

Courtesy of Comissió per a la Veritat sobre el Deute Públic grec
Source: http://greekdebttruthcommission.org/assets/Espanol.pdf
Publication date of original article: 05/05/2015
URL of this page : http://www.tlaxcala-int.org/article.asp?reference=14629

 

Tags: Comissió Veritat Deute Públic grecGrècia Deute odióssolidaritat internacionalUEropaUnió Europea
 

 
Print this page
Print this page
Send this page
Send this page


 All Tlaxcala pages are protected under Copyleft.